THE VOCAL PROJECTMIT IS JELENT A VOCAL SZÓ?
A VOCAL egy, a Leonardo da Vinci Európai Uniós Programban, 2007. évben beadott és elnyert innovációs transzfer pályázat, illetve projekt angol nyelvű rövidítése (VOCAL = Vocational Orientated Culture And Language). A VOCAL projekt módszereiben és struktúrájában egy korábbi Leonardo nyelvi projekt, a PROBLEM SOLVE (www.problemsolve.org) folytatása, amely a külföldre utazóknak nyújt hasznos nyelvi és kulturális segítséget öt fontos területen: utazás, szállás, társadalmi beilleszkedés, sürgősségi ellátás és munkavállalás.
A VOCAL projekt nem csak a fogadó országok és beszélt nyelvek számát bővíti, hanem új, kiegészítő szakmai modulokkal (LSP – Language for Specific Purposes) az üzleti, a turisztikai, a banki és egyéb szolgáltatások valamint a különböző műszaki területeken nyújt még további segítséget. A mindennapokra jellemző virtuális helyzetek bemutatásával, a web-alapú, könnyen elérhető és kezelhető felkészítő anyagok általános és szakmai nyelvi ismeretekkel látják el a felhasználót. A fogadó országgal kapcsolatos hasznos logisztikai és kulturális információk szintén megtalálhatók ezekben az anyagokban.
KIKNEK SZÓL A VOCAL PROJECT?
A VOCAL project hangsúlyozottan a szakmai mobilitásokra készülő tanulók, hallgatók, frissdiplomások, fiatal munkavállalók és nem utolsó sorban oktatók csoportját célozza meg, és ezeket szeretné megfelelő szakmai szinten felkészíteni úgy a nyelvi ismeretek, mint a kulturális sajátosságok tekintetében. A nyelvi és kulturális felkészítés fő módszere egy olyan “virtuális utazás” halmaz, amelyet a felkészítésben részesülő előzetesen megtehet egy felhasználóbarát web oldal anyagai segítségével.
A web-alapú oktató-gyakorló csomagok - a hagyományos tantermi tanulás kiegészítéseként - a tanulás változatos stílusait ötvözik, miközben interaktív módon az egyéni, önálló felkészülés környezetében valósághű, napjainkra jellemző helyzeteket teremtenek.
MINŐSÉG ÉS KUTATÁS A VOCAL PROJEKTBEN
Mielőtt az on-line oktatási anyagok egyáltalán megtervezésre kerültek volna, a VOCAL project partnerei számos felmérést készítettek a különböző külföldi szakmai gyakorlatokon részt vett kedvezményezettek (elsősorban egyetemi hallgatók) körében, melynek elsődleges célja a megfelelő visszacsatolásokon kívül az volt, hogy a fejlesztésre kerülő anyag hasznos, célszerű és korszerű legyen. A felkészítő anyag tartalma, a virtuális utazások, a tesztkérdések és feladatok alapos kutatások eredményei. A hangi bejátszásokat anyanyelvi felolvasók biztosították, míg a tesztelésben maguk a kedvezményezettek különböző csoportjai játszottak szerepet.
A VOCAL PROJEKT ELÉRHETŐ ANYAGAI
A VOCAL projektben generált on-line módon elérhető felkészítő anyagok alapjában véve kétnyelvűek; a cél-ország nyelvén illetve angolul jeleníthetőek meg. Ezek a felkészítő anyagok olyan nyelvi és kulturális feladatokat tartalmaznak, amelyeknek gyakorlati megoldása a „virtuális utazás”-okon való aktív részvételt feltételezik. A felkészítési eszköz e változata ösztönözően hat a felhasználóra, bátorítva őt arra, hogy a különböző EU országokban jelentkező potenciális kihívásoknak interaktív módon, minél jobb eredménnyel eleget tudjon tenni. A kiutazást megelőző felkészítési anyagok modulárisak, az alapvető célnak megfelelően öt általános és négy szakmai besorolásnak felelnek meg.
INDOKLÁS ÉS HATÁSKÖR
A VOCAL projekt egy gyakorlati és innovatív pedagógiai válasz a nemzetközi hallgatói mobilitásokat megelőző nyelvi és kulturális felkészítés igényére. Célja a potenciális kiutazók ellátása egy olyan hasznos gyakorlati eszközzel, amellyel a tanulók nem csak nyelvi és kulturális ismereteiket tudják növelni, hanem hozzájárul a sikeres integrációjukhoz is. A modern nyelvek ismerete nagyobb mobilitási esélyt ad, a többnyelvűség Európa központi értékeinek egyike, Európa gazdagságának és változatosságának egyedülálló minőségi mutatója.
PARTNERI KÖR
A VOCAL projekt partneri hálózata 10 európai országból 12 partner intézményt foglal magába. A projekt eredményei összesen 11 nyelvi változatban jelennek meg. Partner országok: Írország (koordinátor + 2 partner intézménnyel), Bulgária, Finnország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Szlovákia és Svájc egy-egy intézménnyel. A partnerekről és eredményekről részletesebben a a projekt honlapján lehet érdeklődni: www.vocalproject.eu. Magyar részről a résztvevő intézmény a Miskolci Egyetem (www.uni-miskolc.hu). A projekt érdemi munkájában elsődlegesen az Alkalmazott Informatikai Tanszék munkatársai vesznek részt. További információkért kérjük írjon a leonardo@uni-miskolc.hu címre.